התחברות/הרשמה לאתר

איך מגייסים מנתח התנהגות מתאים לתוכנית?

אהבתם? שתפו...

כשמשפחה מקבלת תוצאות אבחון שהילד שלה נמצא על הספקטרום האוטיסטי ומחליטה לטפל בו בגישה ההתנהגותית (ABA), היא צריכה לגייס מנתח התנהגות מקצועי שיבנה לילד תוכנית מתאימה שתקדם אותו על פי צרכיו האישיים. ההחלטה לגבי בחירת מנתח ההתנהגות הינה קריטית ועשויה להכריע את אפקטיביות התוכנית כולה וזאת מכמה סיבות: ראשית, מנתח ההתנהגות הוא המנהל המקצועי של התוכנית קרי – הוא זה שאמור להדריך את המשפחה ואת הצוות המקצועי שמטפל בילד על בסיס יום יומי. שנית, עליו להיות בקשר שוטף עם גורמי מקצוע נוספים שעובדים עם הילד. שלישית, הוא זה אשר בונה בפועל את התוכנית המקצועית לילד איתו הוא עובד והרשימה עוד ארוכה…בסרטון זה נלמד מה כדאי למשפחה לדעת לפני שמגייסים מנתח התנהגות לתוכנית שכזו.

בסרטון הזה ניתן כמה טיפים, שיוכלו לעזור בגיוס של מנתח התנהגות מתאים לתוכנית התערבות בגישת ה-ABA לילדים על הספקטרום האוטיסטי:

טיפ ראשון, חשוב שלמנתח ההתנהגות, יהיה ניסיון קודם עם גילאים, שדומים לזה של הילד שאיתו הוא הולך לעבוד בתוכנית. אם הגיע אליכם מנתח התנהגות מעולה, שעובד שנים רבות בשטח אבל כל הניסיון שלו היה עם מתבגרים על הספקטרום האוטיסטי, אז מנתח התנהגות כזה – מעולה ככל שיהיה, פחות יתאים להנחות תוכנית לילד בגיל הרך. ולמה? כי מטרות העבודה בתוכניות לילדים בגיל הרך, שונות מאוד ממטרות העבודה למתבגרים וגם האופי של הטיפול הוא מאוד שונה בין שתי קבוצות הגיל הללו.

לדוגמא: כשעובדים עם ילדים קטנים צריך לדעת להתיילד איתם, להצחיק אותם לשיר להם וכד’, ואלו הן מיומנויות שלא צריך אותן כשעובדים עם מתבגרים.  טיפ שני, כדאי לשאול את מנתח ההתנהגות עם אלו רמות תפקוד של ילדים על הספקטרום יצא לו לעבוד. יש הבדל גדול מאוד בין תוכניות לילדים עם אוטיזם בתפקוד נמוך לבין תוכניות לילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה. המטרות לא זהות, טכניקות העבודה שונות וכ’ו… לכן, רצוי מאוד שלמנתח ההתנהגות שלכם יהיה ניסיון עם ילדים, שרמת התפקוד שלהם הייתה דומה לרמת התפקוד של הילד, שאיתו הוא עומד לעבוד.

טיפ שלישי: כמו בכל מקצוע אחר, כדאי לבקש שמנתח ההתנהגות יציג בפני המשפחה תעודות מקצועיות והמלצות ממשפחות קודמות שאיתן הוא עבד. אין כמו לדבר עם הורים לילד על הספקטרום, שעבדו עם מנתח התנהגות מסויים. וטיפ רביעי ואחרון כימיה. יכול להיות שיגיע למשפחה מנתח התנהגות מעולה, עם תעודות והמלצות, אבל לא תהיה כימיה בינו לבין ההורים. במקרה שכזה, כדאי יהיה לשקול ולהביא מנתח התנהגות אחר. ולמה? כי מנתח ההתנהגות הוא זה שאמור לנהל את התוכנית בסופו של דבר ולהיות הכתובת של ההורים לכל שאלה או טענה שתהיה. בנוסף תפקידו של מנתח ההתנהגות זה גם להדריך את כל המשפחה איך עובדים עם הילד. ברור, שאם ההורים לא מרגישים בנוח לדבר איתו מכל סיבה שהיא, נגיד כי הוא טיפוס כזה או אחר בלי קשר בכלל ליכולות המקצועיות שלו, אז במוקדם או במאוחר יש סיכוי גבוה שהתוכנית תתקע וחבל.

תמונה של ענבר בן ארי

ענבר בן ארי

מנתחת התנהגות מוסמכת מטעם הבורד העולמי, שעוסקת בתחום האוטיזם והעיכוב ההתפתחותי מעל ל-18 שנים. ענבר היא מומחית בהנחייה של תוכניות התערבות ביתיות בגישת ה-ABA לילדים על הרצף האוטיסטי ובהנחייה של תוכניות שילוב לילדים על הספקטרום במסגרות הרגילות.

סדנאות אונליין

וובינרים מוקלטים

סרטונים חינמיים:

רוצים לקבל מאיתנו עידכונים?

לקבלת מידע על שיעורים, קורסים והרצאות קרובות

 מלאו את הפרטים שלכם כאן.

כניסה לאתר

הרשמה לאתר

דילוג לתוכן